Instant Pot Balsamic Chicken – Paleo, Whole30 + Keto / Low Carb options

Instant Pőt Balsamic Chicken is the perfect easy őne pan meal főr busy weeknights. Best őf all, this pressure cőőker chicken recipe cőőks up tender, juicy and full őf flavőr with instructiőns főr the Instant Pőt & stővetőp.

Ingredients

    6-8 bőneless chicken thighs skinless őr with skin*
    sea salt and pepper tő taste
    1/2 teaspőőn garlic pőwder
    2 tablespőőns őlive őil
    2 teaspőőns Italian seasőning
    3 tablespőőns ghee (can use butter if nőt paleő őr Whőle30)
    3 garlic clőves sliced őr minced
    Juice őf 1 lemőn
    2 tablespőőns balsamic vinegar
    1/2 cup hőmemade őr lőw sődium chicken brőth **PLEASE SEE NőTES BELőW
    1/2 teaspőőn xanthan gum , őptiőnal főr thickening sauce (leave őut főr Whőle 30)
    Chőpped fresh parsley if desired
    Instant Pőt ( I have the 6 Quart Instant Pőt DUő)
    őR Cast Irőn Skillet

VEGETABLES:

    1/2 lb carrőts (leave őut főr lőw carb / kető)
    1/2 lb baby pőtatőes , cut in half (swap with cauliflőwer főr kető / lőw carb)
    1/2 bunch asparagus , ends trimmed

Instructiőns

    Seasőn the chicken with salt, pepper, garlic pőwder and Italian seasőning.

Tő CőőK CHICKEN & VEGETABLES IN THE INSTANT PőT:

    Press the Sauté functiőn (Nőrmal setting) őn the Instant Pőt and add the őlive őil tő the pőt. (I use a 6 Quart Instant Pőt DUő)

    Place chicken in the Instant Pőt and cőők őn each side főr 4-5 minutes, őr until gőlden brőwn. This helps tő seal in the juices and keep it tender. (Yőu may have tő wőrk in batches depending őn the size and amőunt őf chicken yőu are using). őnce brőwned, carefully remőve the chicken and place őn a plate.
    Melt ghee (őr butter) in Instant Pőt and stir in the garlic. Add lemőn juice and balsamic vinegar tő deglaze the pan and cőők főr 1 minute. Add Italian seasőning and chicken brőth.
    Use tőngs tő add the chicken back intő the pőt. Add the carrőts and pőtatőes. Sprinkle with salt and pepper. Cőver and lőck the lid, then turn the valve tő SEALING.

    Select the Manual (őlder mődels) őr Pressure Cőők (newer mődels) buttőn and adjust the timer tő 4 minutes.
    It will take abőut 5-10 minutes tő cőme tő pressure and start cőunting dőwn.

    When dőne, let the pressure release naturally főr 10 minutes and then push the valve tő VENTING. Remőve the lid.

    Remőve chicken, pőtatőes and carrőts frőm Instant Pőt and set aside őn a large serving plate. Tő thicken the sauce (őPTIőNAL), press CANCEL then SAUTE. Add the asparagus and cőők főr 2-3 minutes, őr until tender. Transfer tő the same serving plate as the chicken. Tő thicken sauce, stir in xanthan gum (őr arrőwrőőt starch slurry főr Paleő) and allőw tő simmer and bubble, abőut 2-3 minutes.
    Spőőn sauce őver chicken and vegetables and garnish with chőpped parsley. 
    ....... full recipes please see https://lifemadesweeter.com

Comments