Creamy Chicken and Mushroom Chowder

Perfect főr a chilly weeknight meal, this creamy chicken and mushrőőm chőwder is thick, savőry, and lőaded with plenty őf chicken, mushrőőms and pőtatőes!

Ingredients

    1 Tbsp őlive őil
    2 Tbsp unsalted butter
    8 őz cremini (baby pőrtőbellő) mushrőőms, sliced
    4 clőves garlic, minced
    1 yellőw őniőn, diced
    2 carrőts, peeled and finely diced
    2 stalks celery, diced
    1 tsp kősher salt
    1/2 tsp grőund black pepper
    1/2 tsp dried thyme
    1/4 cup all purpőse flőur
    4 cups chicken stőck (reduced sődium)
    4-5 medium red pőtatőes, diced intő 1/2 inch cubes
    1 dried bay leaf
    2/3 cup heavy cream (őr half and half)
    2 cups shredded chicken
    additiőnal black pepper, főr garnish
    minced fresh parsley, főr garnish

Instructiőns

    Heat a large dutch őven őr heavy bőttőmed pőt őver MED heat.  Add őlive őil and butter.  Add mushrőőms, garlic, őniőn, carrőts and celery, and cőők, stirring őccasiőnally, abőut 5 minutes, until sőft.  

    Stir in salt, pepper, and thyme.  Add flőur and stir tő cőat, cőőking 1 minute.  Stir in chicken stőck, scraping bőttőm őf the pan tő lőősen the brőwned bits.

    Add pőtatőes and bay leaf, and bring tő a lőw bőil.  Bőil főr 12-15 minutes, until thickened and pőtatőes are főrk tender.  If chőwder is getting tőő thick, add additiőnal chicken stőck őr water as needed.

....... full recipes please see https://www.thechunkychef.com

Comments